چگونه با مصرف مواد غذایی مسهل یبوست را تسکین دهیم؟
مطالب ارائه شده در این نوشته در درجه اول برای افرادی مفید است که به دنبال راه هایی برای درمان یبوست موقت با کمک مواد غذایی ملین هستند.
برای افراد مبتلا به یبوست مزمن نیز اگر ریشه مشکل در عادات غذایی باشد مفید خواهد بود. با این حال، اگر شما از یبوست مزمن رنج می برید بهتر است به یک پزشک مراجعه کنید تا مطمئن شوید که، یک بیماری جدی تر علت مشکل یبوست شما نیست. اگر مشکل یبوست شما با درد معده، مدفوع خونی و یا از دست دادن وزن غیر منتظره همراه است حتما به پزشک مراجعه کنید.
یبوست یکی از شایع ترین ناراحتی های گوارشی است و تقریبا همه آن را تجربه می کنند یبوست معمولا همراه با علائم درد در یک نقطه از روده است. در اغلب موارد یبوست به علت تاثیر مواد غذایی بوده و خطرناک نمی باشد و می توان آن را به طور طبیعی از طریق اصلاح رژیم غذایی و یا با کمک غذاهای خاص که دارای خواص ملین (محرک روده) هستند درمان کرد.
مصرف ناکافی مایعات، فعالیت بیش از حد کم، استرس و مصرف برخی از داروها از عوامل دیگر یبوست هستند.
در یک روند طبیعی مواد غذایی مسهل مانند انجیر، چغندر، آلو و غذاهای با خواص ملین در تسکین یبوست و تحریک حرکات طبیعی روده موثر هستند.
راهنمای رژیم غذایی برای مبارزه با یبوست
مواد غذایی که به طور روزانه مصرف می شود تأثیر عمده ای بر سلامت دستگاه گوارش دارد. عادت های غذایی خاص علت اصلی اجابت مزاج سخت و نامنظم است.ارتباط بین یبوست و رژیم غذایی از نظر علمی اثباط شده است.
۱- اطمینان از کافی بودن مصرف روزانه فیبر
فیبر به طور معمول به دو دسته اصلی ، فیبر محلول و نامحلول طبقه بندی می شود. هر دو فیبر محلول و نامحلول به از بین بردن یبوست و تحریک حرکت روده کمک می کنند.
کمبود فیبر می تواند به یبوست و بواسیر منجر شود. در مقابل فیبر بیش از اندازه نیز می تواند به انسداد روده، اسهال، و یا حتی کم آبی بدن منجر شود. افرادی که مصرف مواد غذایی حاوی فیبر را افزایش می دهند باید مصرف آب را نیز افزایش دهند.
برخی از بهترین منابع فیبر محلول عبارتند از بلغور جو ، انواع توت ها، بذر کتان، سیب، هویج، نخود فرنگی و حبوبات
بهترین منابع فیبر نامحلول نیزعبارتند از برنج قهوه ای، غلات، سبوس گندم، آجیل، و انواع سبزیجات. فیبر نامحلول از طریق روده ها تقریبا بدون تغییر عبور می کند.
میوه ها، سبزیجات، لوبیا، و غلات از غذاهایی هستند که برای جلوگیری از یبوست مفید می باشند
- ۱: گلابی – این میوه ملین بوده و حاوی مقدار قابل توجهی فیبر است همچنین رسیده وآبدار این میوه یک منبع طبیعی از سوربیتول می باشد که به عنوان یک ملین شناخته شده است.
- ۲: آلو – آلو منبع خوبی از فیبر برای یک رژیم غذایی سالم است ، ۱۰۰ گرم آلو حاوی حدود ۶.۱ گرم فیبر است.
- ۳: چغندر
- ۴: اسفناج
- ۵: بامیه
- ۶: بلغور جو
- ۷: کرفس
- ۸:گل کلم و کلم بروکلی
۲- نوشیدن مقدار زیادی آب
اگر رژیم غذایی شما مقدار زیادی از غذاهای غنی از فیبر را در خود دارد به منظور جلوگیری از یبوست، مطمئن شوید که شما به مقدار زیادی آب می نوشید. اگر به اندازه کافی آب مصرف نکنید ، فیبر در رژیم غذایی ممکن است به جای درمان یبوست به عنوان یک عامل یبوست عمل کند.
در یک رژیم غذایی ضد یبوست اجتناب از قهوه و چای توصیه شده است.
۳- مصرف غذاهای غنی از منیزیم
برخی شواهد نشان می دهد که مصرف منیزیم کم ممکن است منجر به یبوست در برخی افراد گردد.
شش مرحله برای مبارزه با یبوست گاه به گاه
یبوست گاه به گاه رایج ترین نوع از یبوست است که تقریبا در زندگی همه اتفاق می افتد . و معمولا به طور موقت است و جدی نمی باشد. حفظ یک شیوه زندگی سالم راهکار جلوگیری از یبوست گاه به گاه است.
۱- سعی کنید یک برنامه منظم برای وعده های غذایی داشته باشید. خوردن نامنظم سبب اختلال در کار دستگاه گوارش می شود.
۲- رژیم غذایی نامناسب از عوامل اصلی ایجاد یبوست به شمار می رود بنا بر این داشتن یک برنامه ی غذایی سالم دارای خواص ملین (محرک روده) از یبوست پیش گیری می کند.
۳- نوشیدن مقدار زیادی مایعات بویژه آب در طول روز ، مایعات برای داشتن یک بدن سالم مهم است.
عدم مصرف نوشیدنی های کافئین دار به مقدار زیاد ، مثل چای توصیه شده است.
۴ – توجه به سیگنال های بدن برای اجابت مجاز
۵- داشتن فعالیت مناسب و یک برنامه ی ورزشی ، راه رفتن یک راه عالی برای شروع هر برنامه ورزشی است.
۶- تا آنجایی که می توانید خود را از عواملی که باعث ایجاد نگرانی و استرس در شما می شوند دور کنید.